Sadzby dane z nehnuteľností a poplatky za odpad sa zvýšia

15.12.2011 Prešov

Prešov 14. decembra (TASR) – Sadzby dane z nehnuteľností a poplatky za odpad v meste Prešov sa od budúceho roka zvýšia. Príslušné všeobecne záväzné nariadenie, ktoré upravuje tieto poplatky, dnes schválilo prešovské mestské zastupiteľstvo (MsZ).
Primátor Pavel Hagyari si uvedomuje, že ide o nepopulárne opatrenie, ale podľa neho boli dane pred rokmi nastavené zle a k tomuto kroku bolo nevyhnutné pristúpiť.
\"Pri zvyšovaní dane z nehnuteľností a z odpadu dostaneme do rozpočtu asi dva milióny eur, to nie je malá suma. Máme tri roky na to, aby sme odstránili všetky najpálčivejšie problémy Prešova, a to sú cesty, chodníky, parkoviská, havarijné stavy škôl,\" konštatoval Hagyari.
Podľa primátora v prípade dane z nehnuteľností nejde o závratnú sumu, pretože v prepočte je to asi 50 centov pre jednu rodinu mesačne.
Majiteľ bytu s rozlohou 70 metrov štvorcových doteraz platil daň 17,50 eura, podľa nového VZN bude platiť 21 eur. V prípade jednoposchodového rodinného domu so 100 m2 plochy sa zvýši daň z 34,90 eura na 40 eur. Za 100 metrov štvorcových administratívnej plochy sa poplatok zdvihne z 299 eur na 340 eur.
\"Čo sa týka komunálneho odpadu, mesto doplácalo zo svojho rozpočtu asi milión eur ročne. Ak milión zostane v rozpočte, môžeme ho investovať do skvalitnenia života,\" povedal Hagyari.
Štvorčlenná domácnosť doteraz platila ročne za odvoz a likvidáciu komunálneho odpadu takmer 76 eur. Podľa nových sadzieb to bude vyše 106 eur. Ak občan žil v domácnosti sám, platil za odpad 19,71 eura, po novom to bude 27,67 eura.
Na schválenie VZN boli potrebné hlasy trojpätinovej väčšiny prítomných poslancov. Návrhy po úpravách tesne prešli vďaka podpore Klubu nezávislých poslancov a Kubu KDH, SDKÚ-DS, SaS, Most-Híd.
Poslanci Klubu Smer-SD a nezávislí hlasovali proti. Jeho predsedníčka Svetlana Pavlovičová konštatovala, že zvyšovanie poplatkov prešlo o jeden hlas a je prekvapená postojom KDH.
\"Poslanci, ktorí zobrali odmeny za dnešné zasadnutie, odišli zo zasadnutia, stáli na chodbe a nehlasovali,\" uviedla Pavlovičová. Podľa nej sa radnica nemôže správať tak, že všetku ťarchu prenesie na plecia občana.
Jej kolega Miroslav Benko dodal, že v tejto dobe, keď idú hore všetky poplatky, je to pre občanov Prešova, kde sú nízke príjmy, pomerne vysoké zvýšenie.
V rámci tohto balíka opatrení predložilo mesto aj návrh, ktorý počítal so znížením sadzieb dane za psa, ktorá je jednou z najvyšších na Slovensku. Na schválenie VZN však chýbal jeden hlas a dane sa teda meniť nebudú.
 

Vyberte región

mark